Koira tulee illalla kotiin.

Kun se käpertyy kerälle nukkumaan,

alkaa sen sydänlämpö levitä huoneisiin.

Risto Rasa

- Etusivu

- Arwo

- Kaiku

- Hihnanpää(stä)

- Koiran kanssa matkoilla

- Blogi

Hankkisinko minäkin koiran?

Hanki ihmeessä – jos haluat nimenomaan koiran. Mutta älä hanki, jos

 • tarkemmin ajatellen haluaisit ihmislapsen
 • hankkimisen motiivina on se, että kaveritkin hankkivat koiran
 • päiväsi ovat jo nyt täynnä yhtä ja toista velvoitetta eikä aikaa tunnu riittävän niihinkään
 • tykkäät elää spontaanisti ja vailla rutiineita ja rytmiä
 • haluat matkustella mahdollisimman paljon ja käytät reissaamiseen mieluusti kaikki vapaahetkesi
 • sinulla on paljon sellaisia tärkeitä harrastuksia ja muita menoja työpäivien jälkeen, joihin koiraa ei voi ottaa mukaan
 • vain perheesi lapset haluavat koiran
 • et ole juurikaan kiinnostunut siitä millainen eläin koira on ja miten sen kanssa opitaan kommunikoimaan
 • et erityisesti tykkää ulkoilla
 • et ollenkaan osaa sanoa haluaisitko arkeesi koiran vielä muutamien vuosien päästä
 • et koe olevasi vailla koiraa

Mikäli kuitenkin olet sitä mieltä, että nimenomaan koira on se, joka elämästäsi puuttuu, on seuraava askel valita rotu – tai roduttomuus. Rotukoiran hankinnan hyvänä puolena on se, että kohtuullisen suurella todennäköisyydellä tiedät millaisia ominaisuuksia koirassasi tulee olemaan. Sekarotuisten osalta asiaa voi olla vaikeampi etukäteen ennustaa. Pääasia on kuitenkin se, että mietit millaista koira-arkea haluaisit viettää ja valitset rodun tai roduttomuuden –  eli koirasi potentiaaliset ominaisuudet -  sen mukaan. Onko joku asia erityisen tärkeä omasta elämäntilanteesta ja tavoitteistasi katsottuna ja millaisten asioiden suhteen olet valmis tekemään kompromisseja? Etukäteen ei tietysti voi ihan varmasti tietää millainen yksilö juuri omalle kohdalle lopulta sattuu. Huolellisella harkinnalla on kuitenkin mahdollista tehdä itse parhaansa sen eteen, että koira sopisi omaan elämään mahdollisimman hyvin.

Rodun valinnan jälkeen on valittava se paikka, josta koiran hankkii. Koiramarkkinoilla vallitsee varsinainen villin lännen meininki, joten pelkkä kennelnimi (saatika suuri kasvatettujen pentueiden määrä) tai kauniit kotisivut eivät esimerkiksi mitenkään ole tae siitä, että kasvatustoimintaa tehdään harkiten. Tärkeä on siksi luottaa myös omaan järkeen ja käydä katsomassa pentuja - ja aikuisia koiria - monissa paikoissa mahdollisuuksien mukaan. Ja muutenkin seurailla rodun tapahtumia ja kuulumisia. Joillakin kasvattajilla voi olla myös hyvin pitkä varauslista ja muuten paljon toiveita (vaikkapa harrastamiseen liittyviä) tuleville pennunostajille, joten aina ei oma pentu löydykään sieltä, mistä toivoi. On tärkeää muistaa myös se, että valitessasi kasvattajan, annat samalla ”äänesi” tietynlaisen kasvatustoiminnan puolesta. Jos siis hankit pentusi ns. pentutehtaista tai kasvattajalta, jonka jalostuskoirien terveydestä ja luonteesta ei ole mitään näyttöä, tuet silloin omalta osaltasi sellaista kasvatustoimintaa.

Kun lopulta olet löytänyt kasvattajan, jolta voit saada pennun, mieti vielä kerran oletko valmis ottamaan vastuun toisen luontokappaleen elämästä. Koirat eivät koskaan päätä muuttaa luoksemme, vaan kyseessä on aina ihmisen päätös ja vallankäyttötilanne. Joskus voi käydä niin, että elämässä tapahtuu täysin yllättäviä käänteitä ja koirapito muuttuu syystä tai toisesta ongelmalliseksi (joskus myös koiran omien ominaisuuksien vuoksi). Koska koiraan on varsin helppoa kiintyä, näistä tilanteista voi muodostua henkisesti erittäin raskaita. Niissäkin tapauksissa olisi kuitenkin pystyttävä miettimään mikä on koiran parasta, vaikka se ei helppoa ja yksiselitteistä olekaan.
| www.treenilinjaiset.net | Webdesign Kuispaja|